
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu
GGBF olarak da lanse edilen Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu, KKDİK kapsamında önemli olan unsurlardan biri kabul edilmektedir. Ayrıca maruz kalma senaryosu, kullanım esnasında durumun nasıl kontrol edileceği hakkında bilgi sağlamaktadır. Burada dikkate alınan ise personeller, tüketiciler ve çevre olmaktadır.
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu; piyasaya sunulan bileşenlerin, eşyaların, karışımların ve maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerinde oluşturabilecekleri olumsuz sonuçlara karşı etkin kontrol ve gözetimi elde etmek amacı ile hazırlanan bir formdur. Bununla beraber toplamda on altı kısımdan meydana gelmektedir. Profesyonel çalışanlara, profesyonel olmayan tüketicilere ve acil müdahale ekiplerine, ürün ile alakalı bilgi vermektedir.
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu Nedir?
GGBF, kimyasal danışmanlık alanında öne çıkmaktadır. Güvenlik Bilgi Formu, fiziksel ve kimyasal özellik verilerini ve potansiyel tehlike sınıflandırmalarını içermektedir. Öte yandan form, bireysel koruyucu tedbirler, elleçleme ve depolama tedbirleri gibi hususları da barındırmaktadır. Taşımacılık sınıflandırmalarını, dökülmeler ve kaza hallerinde alınması gereken tedbirleri, acil durum uygulamalarını ve bertaraf önlemlerini de kapsamaktadır.
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu, kimyasalların tehlikelilik durumlarını açıklamaktadır. Ayrıca risk yönetimi konusunda karar alma bölümünde kullanılan en mühim kaynak olma özelliğini taşımaktadır. Bu sebeple de iş güvenliği, çevre ve insan açısından son derece önemlidir.
Tedarik zincirindeki herhangi bir firma, REACH dahilinde bir kimyasal güvenlik değerlendirmesi gerçekleştirdiğinde, alakalı maruziyet senaryoları, bir maddenin güvenlik bilgi formunun eki olarak dahil edilmektedir. Bu sebeple maruziyet senaryoları da bu formla ilgili olmaktadır.
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Süreci
Kavi Danışmanlık tarafından sunulan Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu hizmeti aşağıdaki adımları kapsamaktadır:
Gerekli Bilgi ve Belgeleri Toplamak
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu hazırlamak için ilk aşama, gereken bilgilerin ve belgelerin toplanmasıdır. Bu tür belgelerin bizlere iletilmesi talep edilmektedir.
SDS Sınıflandırma Süreci
Gereken bilgilerin ve belgelerin toplanmasından sonra SDS sınıflandırma süreci başlamaktadır. Ek olarak; karışımlar ve madde için hazırlanacak olan SDS sınıflandırma hesaplamaları yerine getirilmektedir. Ardından hesaplamalar sonucunda elde edilen çeşitli değerler ise SDS’e dahil edilmektedir. Depolama ve elleçleme tedbirleri, kişisel tedbirler, depolama önlemleri, formda bulunmaktadır. Diğer yandan taşımacılık sınıflandırmaları, kaza ve dökülmeler halinde alınması gereken bütün tedbirleri, ürüne özgü biçimde forma alt başlık olarak eklenmektedir.
Son Kontrol ve Onay
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu aşamasının son basamağı kontrol ve onay olmaktadır. SDS / MSDS / GBF hazırlanıp rapor haline dönüştürülmektedir. Sonrasında rapor şeklinde dönüştürülen ilgili form, KDU yani kimyasal değerlendirme uzmanı tarafından incelenmektedir. Son noktada ise onaylanmaktadır.
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Uyum Süreci
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu hazırlama uyum sürecinde aşağıdaki adımlar uygulanmaktadır.
CLP Uyum Hizmeti
Bu hususta CLP Yönetmeliğine uygun olacak biçimde formlar hazırlanmaktadır. Aynı zamanda güvenlik bilgi formlarının SEA doğrultusunda hesaplama kontrolleri yerine getirilmektedir.
Son Kontrol ve Onay
Uyum süreci tamamlandıktan sonra Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu, rapor şekline dönüştürülmektedir. Ardından uyum kontrolleri alanında deneyimli kimyasal değerlendirme uzmanları tarafından incelenmektedir. Son aşamada ise onaylanmaktadır.
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu Neleri İçerir?
Bir güvenlik bilgi formu yani SDS / MSDS / GBF, aşağıdaki bilgileri barındırmaktadır.
1. Maddenin ve Şirketin Kimliği
Güvenlik Bilgi Formu içeriğinde maddenin nasıl tanımlanacağı ve ilgili kullanımlar yer almaktadır. Ayrıca maddenin tedarikçisinin ismi ve iletişim bilgileri de bulunmaktadır.
2. Zararlılık Tanımlaması
Bu kısımda maddenin zararlı ve zararlarla alakalı uyum uyarı verileri tanımlanmaktadır.
3. Bileşim ve İçindekiler Hakkında Bilgi
Bu kısım, kararlaştırıcı katkı bileşenleri ve safsızlıklar dahil madde ya da karışımın içeriğinin kimyasal niteliğini açıklamaktadır. Yüzey kimyasına dair mevcut ve uygun güvenlik bilgileri belirtilmektedir.
4. İlkyardım Önlemleri
Herkes tarafından anlaşılabilecek, karmaşık ekipman kullanımı ve aşırı ilaç tedavisi olmadan gerçekleştirilecek biçimde ilk müdahaleyi açıklamaktadır. Tıbbi yardım gerekli ise bilgiler bunun aciliyetini de barındıracak biçimde belirtilmektedir.
5. Yangınla Mücadele Tedbirleri
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu bu kısımda yangın mücadele tedbirlerini barındırmaktadır. Uygun yangın söndürme yöntemleri, ekipman ve yangından kaynaklı kimyasal tehlikeler gibi kimyasalın yol açtığı bir yangın ile mücadele önerileri anlatılmaktadır.
6. Kaza Sonucu Yayılmaya Karşı Tedbirler
Çevre, eşyalar ve insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini engellemek ya da minimize etmek adına sızıntılar, dökülme ve yayılmaya karşı yapılması gereken müdahaleleri içermektedir. Dökülme hacminin zarar üzerinde mühim etkiye sahip olduğu hallerde, küçük ve büyük dökülmelere karşı yapılacaklar ayrılmaktadır. Kontrol altında tutmak ve ayrıca kurtarma işlemleri farklı uygulamaların lazım olduğunu gösteriyor ise bunlar da Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu ile açıklanmaktadır.
7. Elleçleme ve Depolama
Uyumsuzluklar da eklenmek üzere kimyasal bileşenin güvenli bir biçimde depo edilmesi için güvenli kullanım işlemleri ve şartları hakkında rehberlik detaylarını içermektedir.
8. Maruz Kalka Kontrolleri
Personel maruziyetini minimize etmek amacıyla kullanılacak maruz kalma limitleri, mühendislik uygulamaları ve bireysel koruyucu ekipman tedbirleri belirtilmektedir.
9. Fiziksel ve Kimyasal Nitelikler
Bu kısım, karışım ya da maddeye dair ampirik bilgileri barındırmaktadır. Bu bölümdeki detaylar, madde ya da karışımın sınıflandırması ile tutarlı olacak şekilde hazırlanmaktadır.
10. Kararlılık ve Tepkime
Genişletilmiş Güvenlik Bilgi Formu kararlılık ve tepkime detaylarını da içermektedir. Bu kısım, karışım ya da maddenin kararlılığını ve ideal olan durumlarda kullanılan test tekniklerine atıfı da barındıracak belirli kullanım şartlarında ve aynı zamanda çevreye yayılması durumunda zararlı reaksiyonların meydana gelme ihtimalini açıklamaktadır. Belirli bir niteliğin geçerli olmadığının ya da belirli bir niteliğe dair verilerin mevcut olmadığının tespiti durumunda, sebepleri açıklamaktadır.
11. Toksikolojik Bilgiler
Bu kısım, toksikologlar, mesleki sağlık ve güvenlik uzmanları, sağlık uzmanları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmaktadır. Çeşitli sağlık etkilerin kısa fakat anlaşılabilir ve tam bir açıklamasını içermektedir. Öte yandan bu etkileri saptamak amacıyla kullanılan bilgiler, metabolizma ve dağılım, toksikokinetik gibi bilgiler de barındırmaktadır. Bu alanda konumlanan bilgiler, karışımın sınıflandırması ile uyumlu olmaktadır.
12. Ekolojik Bilgiler
Bu kısım, karışımın çevreye yaymış olduğu etkinin değerlendirilmesi için çeşitli bilgiler sağlamaktadır. Bozunabilirlik, kalıcılık ve biyobirikim hakkında temel bilgiler, maddedeki her ilgili bileşen için mevcut olduğu hallerde verilmektedir. Ayrıca bileşenlerin bozunmasından doğan zararlı dönüşüm ürünleri için de bu alanda bilgiler bulunmaktadır.
13. Bertaraf Etme Bilgileri
İlgili form için bu bölüm, çevresel ve güvenli olarak tercih edilen atık yönetimi seçeneklerinin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Bu hususa destek olmak amacı ile maddenin uygun atık yönetimi için bilgileri atık mevzuatı bağlamında açıklamaktadır. Atık yönetimi faaliyeti gerçekleştiren bireylerin güvenliği ile alakalı veriler, formun bölüm iki başlık sekiz adlı alanındaki bilgileri tamamlamaktadır.
14. Taşımacılık Bilgileri
Bu kısım, formun başlık 1 alanında belirtilen maddelerin deniz, demiryolu, karayolu, kıta içi su yolları ya da havayolu ile taşınması için temel sınıflandırma verilerini sağlamaktadır. Bilginin bulunmadığı ya da uygun olmadığı hallerde, bu detay belirtilmektedir.
15. Mevzuat Bilgileri
Güvenlik Bilgi Formu için mevzuat bilgileri de yer almaktadır. Bu kısım, formda halihazırda belirtilmemiş madde hakkındaki diğer mevzuat detaylarını içermektedir.
16. Diğer Bilgileri
Bu kısım, güvenlik bilgi formundaki halihazırda belirtilmemiş bileşen hakkındaki diğer bilgileri kapsamaktır.
SDS / MSDS / GBF ihtiyaçlarınız için Kavi Danışmanlık ekibi ile iletişim kurabilirsiniz. Böylece kaliteli hizmet deneyimi elde edebilirsiniz. Çünkü ekibimiz bu hususta profesyonel ve deneyimlidir! SDS / MSDS / GBF alanındaki bütün gereksinimlerinizi kusursuz bir şekilde karşılamaktayız.
- Kimyasal Güvenlik Raporu
- KKDIK Kimyasalların Kaydı
- Kozmetik Sorumlu Teknik Eleman Hizmeti
- Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme
- Kozmetik UTS Bildirimi
- Maruz Kalma Senaryosu
- ATEX Belgesi
- TSCA Belgesi
- MSDS Belgesi
- ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı
- UK Reach Kaydı
- EU Reach Kaydı
- UFI Kodu PCN Dosyası
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın
İletişime Geçin
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlere whatsapp hattından ulaşabilir ve sorularınızı yöneltebilirsiniz.