kurumsal Sürdürülebilirlik raporlaması , sürüdürülebilir olabilmek için gerekli envanterler nelerdir , kurumsal şirketlerin sürüdürülebilirlik raporlaması desteği , sürüdürürlebilirlik için bilinmesi gerekenler , kurumsal raporlamanın şirketlere sağladığı faydalar nelerdir , kurumsal sürüdrülebilirlik raporlaması , tüm merak ettikleriniz için lütfen bize ulaşın.
Sürdürülebilirlik nedir?
Bunun anlamı ne? Sürdürülebilirliğin arkasındaki ilkeler ve sütunlar nelerdir? Teknoloji, tarım, işyeri, iş veya ulaşım gibi alanlarda hangi sürdürülebilirlik örnekleri var?
Sürdürülebilirlik arz ve talep ile nasıl bağlantılıdır? Bu ve diğer soruların yanıtlarını hemen aşağıda bulabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik Nedir?
Sürdürülebilirliğin evrensel olarak kabul edilmiş bir tanımı yoktur. Aslında, bu kavram ve bunun nasıl elde edilebileceği konusunda birçok farklı bakış açısı var.
Etimolojik olarak sürdürülebilirlik kelimesi sürdürülebilir +’den gelir. Ve sürdürülebilir, örneğin, sürdürülebilir + mümkün bileşimidir. Yani baştan başlarsak, <sürdürmek>, “destek vermek”, “durmak”, “dayanmak” veya “devam etmek” anlamına gelir.
Sürdürülebilirlik nedir peki? Sürdürülebilir, sürdürülebilen, yani “dayanılabilir” ve “belirli bir düzeyde devam ettirilebilir” bir şey için bir sıfattır. Sonuç olarak, sürdürülebilirlik belki de bir şeyin belirli bir seviyede tutulduğu süreç(ler) olarak görülebilir.
Bununla birlikte, günümüzde dünya genelinde toplumların karşı karşıya olduğu çevresel ve sosyal sorunlar nedeniyle sürdürülebilirlik giderek artan bir şekilde belirli bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde sürdürülebilirlik, genellikle, modern toplumların yaşam kalitesinin düşmesine izin vermeyen bir ekolojik dengeyi korumak için, insanlığın doğal kaynakların tükenmesini önlediği süreç ve eylemler olarak tanımlanmaktadır.
Bu şekilde, “sürdürülebilirlik” terimi, doğal kaynakların aşırı kullanımı, üretim operasyonları (enerji kullanımı ve kirletici alt ürünleri), ürünlerin doğrusal tüketimi, yatırımların yönü, vatandaş yaşam tarzı, tüketici satın alma gibi alanlardaki gelişmeleri karakterize etmek için geniş çapta uygulanmıştır. davranışlar, teknolojik gelişmeler veya iş ve genel kurumsal değişiklikler. Bir eylem doğal dünyaya çok az, daha az veya hiç zarar vermediği sürece – (her zaman sağlanmaz) ekosistemlerin işlemeye ve günümüz modern toplumlarının yaşam kalitesinin düşmemesine izin veren koşulları üretmeye devam edeceği inancıyla – birinin genellikle sürdürülebilir olduğu iddia edilir.
Designing Rejeneratif Kültürler kitabının yazarı Daniel Christian Wahl, sürdürülebilirliğin, bu gezegeni hayatın bir bütün olarak gelişebileceği bir durumda tutan temel sağlık, dayanıklılık ve uyum sağlama modelini sürdürmek anlamına geldiğini savunuyor (bu parçanın altındaki yenileyici kültürler hakkında daha fazla bilgi). ). Ve bunun uzun vadede mümkün olması için, modern toplumların örgütlenme şekli sürdürülmemeli, bunun yerine yenileyici bir bakış açısı kullanılarak yeniden tasarlanmalıdır (daha fazla yenilenme hareketi hakkında).
Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınmanın Tanımı: Fark Nedir?
Sürdürülebilirlik konusundaki görüşler, şimdiki zamana ve işleri belirli bir seviyenin üzerinde tutmaya daha güçlü bir şekilde odaklanıyor gibi görünüyor. Sürdürülebilir kalkınma ise daha çok uzun vadeli bir vizyona odaklanır. Aslında, sürdürülebilir kalkınma, ilk olarak 1987’de yazılan Brundtland Raporu’nda (diğer adıyla Ortak Geleceğimiz) yazılan evrensel olarak kabul edilmiş bir tanıma sahiptir.
Sürdürülebilir kalkınma, <gelişme> kavramını ekleyerek, yalnızca insanlığın mevcut ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin de aynı şeyi yapma yeteneğinden ödün vermeden karşılaması anlamına gelmez. Bununla birlikte, dünya çapında toplumsal ilerleme ve yaşam kalitesinde bir artış fikri de geliyor.
Bu nedenle, 2015 yılında New York’ta BM üyeleri tarafından 17 sürdürülebilir hedef (SKH) içeren bir 2030 gündemi kabul edildi. Bunlar arasında yoksulluğu ve açlığı sona erdirmek, herkes için iyi sağlık ve esenlik sağlamak, kaliteli eğitim sağlamak veya başarılı olmak gibi hedefler var. cinsiyet eşitliği.
Sürdürülebilirliğin İlkeleri: Sürdürülebilirliğin 3 Sütunu
Sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilirlik ilkeleri, bu kavramın temsil ettiği şeyin temelidir. Bu nedenle sürdürülebilirlik üç sütundan oluşur: ekonomi, toplum ve çevre. Bu ilkeler gayri resmi olarak da kâr, insan ve gezegen olarak kullanılmaktadır.
Cannibals with forks’un yazarı ve sürdürülebilirlik danışmanlık firması SustainAbility ve Volans’ın (dünyanın kötü sorunlarını çözmeye yardımcı olan bir düşünce kuruluşu) kurucu ortağı olan John Elkington, bu 3 ilkeyi birleştiren ilk kişilerden biriydi. Şirketlerin uzun vadede başarılı olabilmeleri için bu üçlü alt çizgiyi düşünmeye başlamaları gerektiğini savundu (makalemizde üçlü alt çizgi hakkında daha fazla bilgi: sürdürülebilir kalkınma).
Sürdürülebilirliğin dedesi olarak da bilinen Elkington’ın en son kitabı (2020) Greens Swans: Rejeneratif Kapitalizm, işletmeleri ve ekonomiyi yeniden tasarlama ihtiyacını ve bu tür bir değişikliğin yokluğunun kısa vadede getirebileceği fırsat ve riskleri tam olarak ele alıyor.
Aynı zamanda, kurumsal kısa vadeli odaklanmanın neden olduğu uzun vadeli zarardan (hem servet dağılımı hem de çevre üzerinde) memnun olmayan tüketiciler ve vatandaşlar,
sürdürülebilirlik, bir şirketin itibarını ve ele alınmadığı takdirde kârlarını mahvedebilecek ana akım bir konsepte dönüştürdü. Günümüzde, büyük ölçüde endüstriyel uygulamalardan kaynaklandığı bildiğimiz gibi yaşamı tehdit eden iklim değişikliği ile ilgili olarak sürdürülebilirlikten sıklıkla söz edilmektedir. Bugün birçok şirketin kurumsal sorumluluk (KSS) stratejilerine sahip olmasının nedenlerinden biri de budur.
En Saygın Şirketler 2020’de Kurumlara KSS Stratejilerini Geliştirmeleri İçin 5 İpucu
Sürdürülebilirlikten Yenilenmeye
Sürdürülebilirlik kesinlikle daha trend bir kavram olsa da, hızla zemin kazanan bir başka kavram daha var: yenilenme. Modern toplumların yaşam tarzlarının gelecek nesiller için sürdürülmesi gerekmediğini kabul ederek, yenilenme sürdürülebilirliği daha da ileri götürüyor. Birincisi, bu tür koşullara izin veren yapılar, Doğa’nın Yaşamı yaratma biçimiyle bağdaşmaz (bunlar genellikle doğa yönelimli olmanın karşıtı olan ekonomi yönelimlidir). Ama aynı zamanda, insanlar gezegene o kadar zarar vermişler ki, zarar vermeyi durdurmak ekosistemleri kurtarmak için yeterli olmayacak, onları çalışır durumda tutmak için biyoçeşitliliğin yüzdesi – Yaşamın ve ekosistemlerin gelişebileceği koşulları iyileştirmeli ve kolaylaştırmalıyız. iyileşebilir ve dirençli hale gelebilir.
insan faaliyetlerini gezegenimizdeki yaşamın devam eden evrimi ile uyumlu hale getirerek ekosistemlerin yozlaşmasını tersine çevirmeye çalışmak olarak bahseder. Önerme altında, biz insanlar Doğanın bir parçasıyız ve ilişkilerimizin, kurumlarımızın ve süreçlerimizin daha çok Onun gibi olması gerekiyor –
Sürdürülebilirlik Örnekleri: Uzun Vadeli Bir Vizyon
Sürdürülebilirlik, insanları, politikacıları ve işletmeleri uzun vadeli bahisler yapmaya ve gelecek nesilleri hesaba katarak kararlar almaya teşvik eder. Bu şekilde, sürdürülebilir şekilde hareket etmek, (birkaç ay veya yıl yerine) on yıllık bir zaman çerçevesini kapsar ve kısa vadedeki kâr veya zarardan fazlasını dikkate alır. Sektöre bağlı olarak birkaç farklı sürdürülebilirlik örneği hemen ileride bulunabilir:
Teknoloji: Teknolojide Sürdürülebilirliğin Ne Olduğuna İlişkin Örnekler
sürdürülebilirlik örnekleri teknoloji
Elektronik cihazların kullanımı her geçen gün artıyor. Bununla birlikte, bu cihazlar madencilik endüstrisi tarafından çıkarılan Dünya minerallerinden yapılmıştır. Madencilik çok kirletici bir endüstri olabilir ve yeni alanların geliştirilmesi kesinlikle ormansızlaşma üzerinde bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, teknoloji alanında sürdürülebilir olmanın, cihazlarınızı uzun süre kullanmakla çok ilgisi vardır Yakında teknolojide sürdürülebilirlik, elektrikli arabaların ve güneş panellerinin (çoğunlukla) lityum iyon pillerinin nasıl bertaraf edileceği ile ilgili olacak. Bu pillerin geri dönüşümüne odaklanan ve ana arabası bakımları yapılan ve yeni pil ile değiştirilen yapı ürünleri üreten firmalar da ön plana çıkacak.