Mesleki Yeterlilik Belgeleri

Mesleki yeterlilik belgeleri, kişilerin herhangi bir meslekte MYK tarafından oluşturulan ulusal yeterlilikte belirlenen koşulları karşılamaları durumunda sahip olacak bir belge. Mühendislik, mimarlık, veterinerlik, eczacılık, eczacılık, hemşirelik, diş hekimliği, tabiplik gibi meslekler için geçerli olmuyor. Çünkü bu mesleklerin en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren meslekler olduğu biliniyor. Yani bu tür meslekler kapsam dışında kabul ediliyor. Ayrıca bazı mesleklerin de bu tür bir belgeyi almaları şart oluyor. MYK belgesinin zorunlu olduğu meslekleri aşağıda açıklıyoruz.

Mesleki yeterlilik belgeleri sayesinde bireyler, alakalı meslekte yeterli beceri ve bilgiye sahip olduklarını belgeleme şansı elde ediyorlar. Böylece çeşitli avantajlara sahip oluyorlar. Bunu sağlamak adına MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlar bulunuyor. Kavi Danışmanlık olarak; mesleki yeterlilik belgeleri konusunda sizlere hizmet sağlıyoruz. Bu doğrultuda MYK hakkında uzman kadromuzla sizlere yardımcı oluyoruz.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri Nedir?

Öncelikle mesleki yeterlilik belgeleri, bireylere kendi uzmanlık alanlarında yeterli beceri ve bilgiyi gösterme şansı tanıyor. Bunun için MYK tarafından görevlendirilen bir belgelendirme kuruluşu ile iş birliği yapmak gerekiyor. Bir meslek için yeterlilik belgesi almak isteyen bireyler, bu meslek için akredite olan kuruluş ile iletişim kuruyorlar.

Akredite bir belgelendirme kuruluşu bireyin başvurusunun uygun olduğunu kabul ederse birey değerlendirmeye alınıyor. Böylece bu değerlendirme, bazı sınav çeşitlerini içeriyor. Sonuç olarak; değerlendirme neticesinde başarılı olan bireylere mesleki yeterlilik belgesi veriliyor.

Bir kişinin mesleki yeterliliği belirli bir süre için geçerli oluyor. Ayrıca bu belgenin geçerlilik zamanı, sürenin uzatılması gibi ayrıntılar her ulusal yeterlilikte detaylı biçimde açıklanıyor.

Mesleki yeterlilik belgeleri, güvenli, tarafsız ve adil bir şekilde gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olan bireylere veriliyor. Tüm MYK sınavları ulusal meslek standartlarına göre yapılıyor Ayrıca bu sınavlar teorik ve uygulamalı şekilde ulusal yeterlilikte tanımlanan esaslar kapsamında yapılıyor. Bununla beraber kamera ile kayıt altına alınıyor. Alakalı bütün işlemler dijital ortamda kayıt altında kalıyor.

Mesleki yeterlilik belgeleri, görünüm ve içerik bakımından MYK onaylı tek tip bir formatta veriliyor. Bu belgenin arka alanında, belge doğrulamasını gerçekleştirmek, güvenliği teşvik etmek ve sahteciliği engellemek amacı ile VQA logolu ve QR kod barkodlu holografik bir etiket yer alıyor. Böylece QR kod barkodunu sayesinde MYK web portalından kontrol gerçekleştirebiliyorsunuz.

Global geçerliliği olan MYK belgesi, ülkemiz çalışma yaşamında belgeli ve nitelikli personellerin ilk tercihi haline geliyor. 2019 senesinden bu yana bütün mesleklerde Türkçe ve İngilizce şekilde düzenlenerek katılımı basitleştiren saygın bir belge olduğunu kanıtlıyor. Diğer yandan yeni tasarlanan iki dilli mesleki yeterlilik belgeleri, bireylerin yurt dışında iş ve kariyer bulmalarını kolay hale getiriyor. Bu sayede çeşitli avantajlar elde ediliyor.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri Nasıl Alınıyor?

Mesleki yeterlilik belgeleri söz konusu olduğunda en çok merak edilen konulardan biri de bu belgelerin nasıl alındığı. Aynı şekilde belgenin nereden alındığı da sıklıkla araştırılır. Kavi Danışmanlık olarak; Mesleki yeterlilik belgeleri alanında müşterilerimize kaliteli ve güvenli hizmetler veriyoruz.

MYK belgesi alabilmek amacıyla mesleğinizde ulusal bir yeterliliğe ve bunu test eden ve MYK tarafından görevlendirilen bir akreditasyon kuruluşuna başvurmanız gerekiyor. Kişiler, MYK web sitesindeki Akredite Belgelendirme Kuruluşu arama modülü vasıtası ile kuruluşları sorgulayarak öğrenebiliyorlar. Bütün sınav ve belgelendirme aşaması akredite bir kuruluş tarafından yürütülüyor. Ayrıca bireyler belge almak istedikleri meslekle alakalı kuruluşa sınav başvurusu yapıyorlar.

Mesleki yeterlilik belgeleri ve MYK Mesleki Yeterlilik Kartı, ulusal yeterlilikler dahilinde gerçekleştirilen teori ve yetkinlik bazlı sınavda başarı elde edilenlere veriliyor.

Mesleki yeterlilik belgesi yalnızca Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından görevlendirilen belgelendirme kuruluşları tarafından sunuluyor. Öte yandan, sertifikanın ulusal mesleki yeterlilik sistemine uygun olması gerekiyor. Bir bireyin yeterlilik sertifikası alabilmesi için ilk olarak uygun kurumu bulması gerekiyor. Başvuru onayından sonra aday özel bir eğitime tabi tutuluyor ve sınavlara giriyor. Bu sınavların sonuçlarına göre kişiye bir değerlendirme yapılıyor. Kişi, öğrenim ve eğitimini uygun biçimde tamamlar ise kendisine mesleki yeterlilik belgesi sunuluyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kaç Sene Geçerli Oluyor?

Kişilerin mesleki nitelikleri uzmanlık bölümüne bağlı olarak beş senelik bir süre için geçerli oluyor. Mesela mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik zamanı bilişim alanında 4 sene, kaynak alanında 2,3 ya da 6 sene şeklinde belirleniyor. Mesleki yeterlilik sertifikaları almaya hak kazanan bireyler, belirlenen süre dahilinde yenileme başvurusu yapabiliyorlar.

Herhangi bir yeterliliğin doğrulanması mevzu bahis olduğu zaman, yeterliliğin ne kadar süre ile geçerli olduğu ve orijinal belgenin zamanı doldu ise yeni bir belgenin nasıl alınacağı gibi bazı dikkate alınması gereken hususlar yer alıyor. Ayrıca bu ayrıntılar, her ülkenin yeterlilik sistemine göre değişiyor. Bu nedenle eğitime başlamadan evvel tüm ayrıntıların bilinmesi gerekiyor.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri Ne İşe Yarıyor?

Bütün zorlukların üstesinden gelip mesleki yeterlilik belgeleri almaya hak kazandıysanız, bu belgenin hangi konularda size fayda yaratacağını da bilmeniz gerekiyor. Ulusal Yeterlilik Sistemi, uzun ve orta vadede işsizliği minimize ediyor. İstihdamı iyileştiriyor. Rekabet gücünü ve üretkenliği artırıyor. Bu nedenle ülke ekonomisinin güçlenmesine yardımcı oluyor. Sertifikalı ve nitelikli personellerin istihdamı artıyor. Bu da doğal olarak kaliteli ürün ve hizmet sunumunu genişletiyor. Sonuç olarak yaşam standartları iyileşiyor.

Mesleki yeterlilik belgesi, kişilerin belirli bir meslek kolu için gereken beceri ve bilgiler sahip olduklarını belgelemelerini sağlıyor. İlgili belgeler MYK tarafından atanan kurumlarca veriliyor. Bir meslekte yeterlilik belgesi edinmek isteyenlerin bu meslekte yetkili olan kuruluşa başvurması gerekiyor. Kuruluş, bireyin başvurusunu uygun görürse, bireyin sertifika için gereken özellikleri taşıyıp taşımadığını anlamak adına bireyi değerlendiriyor. Bu değerlendirme ise bazı sınav türlerini kapsıyor. Değerlendirme tamamlanınca başarılı olan birey, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanıyor.

Ulusal yeterliliklere dayalı değerlendirme ve ölçme sonucunda elde edilen yeterlilik durumu, iş bulma ve arama hususunda yetenek, bilgi ve becerilerin gösterilmesine yardımcı oluyor. Mesleki yeterlilik belgeleri, kişilerin gelişimlerini daha esnek ve çeşitli yollar ile gerçekleştirmelerini sağlıyor. Yaygın öğrenimi teşvik ediyor. Kariyer yollarının netleşmesini sağlıyor. Ayrıca mesleki yeterlilik belgeleriyle beraber mesleki hareketlilik destekleniyor.

İş verenler, işin gerektirdiği özelliklerde ve sertifikalı iş gücüne pratik şekilde kavuşmuş oluyor. Aynı zamanda teşvik imkanlarından yararlanabiliyor. Gereken bilgi ve becerilere sahip, farklı şartlara uyum gösteren personelleri işe almak, firmalara da elbette rekabet avantajı sunuyor. Elbette doğru iş gücü planlaması, para ve zaman kaybını da önlüyor. Sertifikalı ve vasıflı personel istihdamının çoğalması, tüketicilere arz edilen hizmet ve ürünlerin kalitesinin iyileştirilmesine de olanak tanıyor.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri Hangi Meslekler İçin Zorunlu Oluyor?

Birçok kişi MYK belgelerinin hangi mesleklerde zorunlu olduğunu merak ediyor. Bazı meslekler için MYK belgesinin alınması gerekiyor. Bu meslekler aşağıdaki gibi açıklanıyor.

  • Asansör Montajcısı
  • Baca Montaj ve Kontrol Personeli
  • Prototipçi
  • Motosiklet Bakım Onarımcısı
  • Kaportacı
  • Alçı Levha ve Sıva Uygulayıcısı
  • Kalıpçı
  • Duvarcı
  • Betoncu
  • İnşaat Boyacısı
  • İplik Eğirme Operatörü
  • Boyama Operatörü
  • Bitim İşleri Operatörü
  • Otomotiv Saç ve Gövde Kaynakçısı
  • NC/CNC Uygulama ve Servis Görevlisi
  • Metal Kesim Operatörü
  • Makine Montajcısı
  • Makine Bakımcı
  • Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı
  • CNC programcısı
  • Alüminyum ve Çelik Kaynakçısı

Kavi Danışmanlık olarak mesleki yeterlilik belgesi alanında kaliteli, problemsiz ve güvenli bir hizmet sunuyoruz. Ayrıca en iyi hizmeti sizlere garanti ediyoruz. MYK belgesi almak istiyorsanız; hemen bizimle iletişime geçin ve kaliteli hizmet deneyimi elde edin!

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın

İletişime Geçin

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlere whatsapp hattından ulaşabilir ve sorularınızı yöneltebilirsiniz.

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?