KAVİ DANIŞMANLIK TAPA DENETİMİ
TAPA DENETİMİ
TAPA 1997 ‘ de Amerika Birleşik Devletleri tarafından kurulmuş ve 1999 ‘ den beri AB ülkelerinin lider gelen lojistik şirketleri aracığıylada sürekli olarak ta kullanılmaya başlanmış bir güvenlik standardizasyon uygulamasıdır. TAPA lojistik uygulamaları çoğunluk olarak karıştırılan silah , uyuşturucu ve insan Kaçakçılığı gibi suçların yanı sıra, gasp , hırsızlık vb. gibi nakledilen ürünlerin de güvenliğini sağlayacak asgari çözümlerini üretmektedir. TAPA Lojistik uygulamalarında naklin başlangıcından itibaren müşteriye teslimine kadar olan sürecin güvenliğini kontrol etmeyi hedeflemiştir . bu sebeple birden fazla güvenlik faktörünün inceliklerini belirler. Kargo araçlarının eskort takibinden, depolama sahalarının güvenlik yeterliğine kadar çalışan , elektronik sistem ve dış perimetrik yapı vb. gibi bir çok güvenlik detayı TAPA ile standart hale getirilmiştir. TAPA güvenlik standartları üç belge altında toplu hale getirilmiş A B C güvenlik standart belgeleri adı altında belgelendirme yapılmaktadır. C güvenlik standardı asgari güvenlik çözümlerini bulundurmakta B orta Seviye güvenlik seviyelerini bulundurmakta . ve A güvenlik standardı ise yüksek güvenlik seviyesini göstermektedir .
TAPA ‘ nın başlangıç serüveni
1990 yılından sonra sınırların ortadan kaldırılmasıyla birlikte getirdiği terör faaliyetleri , hırsızlıklar, tırlarla kaçak insanların taşınması ve benzeri gibi tırlarla kaçak insanların taşınması ve benzeri uluslararası ve ulusal lojistik sektörünü Olumsuz yönde etkilemesi sebebiyle ; ileri teknoloji ürünleri üreten firmaların güvenlik arayışlarını ilerledikçe arttırdı . İngilizce söylenimiyle The Technolgy Asset Protection Association olarak geçmektedir . Türkçesi ise Teknolojik Varlıkların Korunması Birliği diye geçmektedir . Bu organizasyona ilk başta Amerika’da (TAPA US) Mart 1997 yılında karşılaiıyoruz . Birliğin oluşmasındaki ilk adımlar ise Compaq Bilgisayar şirketinde görev yapan güvenlik müdürünün nakliye organizasyonları sırasında yaşanan hırsızlıkların azaltılması hususunda çalışmalara başlamasıyla atılıyor. Transit yol üzerinde yaşanan kayıplar, çekilmez duruma gelen maliyetler, sigorta masrafları ve müşteri memnuniyetsizlikleri sebebiyle Compaq bilgisayar şirketine bir adım daha atma ihtiyacını doğurdu. (örnek olarak ise : Müşteriye yapılan geri ödemeler Amerika’da parça başına 9.07$ , Avrupa’da ise 11.07$ )Compaq güvenlik müdürü, bu alanda faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla iletişime geçmek, benzer sorunlara alınan değişik çözüm örneklerini bularak çalışmalarını başlatmış . Intel, Sun Microsystem, Dijital Eq. Corp ile yapılan bençmarklar sonucunda ortaya Intel kuruluşunun zaten bulunan bir sistemle sorunu çözmeye çalıştığı sonucu ortaya çıktı. Intel kurduğu bu güvenlik sistemini diğer kuruluşlarla da onaylayınca da TAPA organizasyonunun ilk adımları atılmış oldu. Bu sektörün dev üreticileri aralarındaki toplantılarda sorunları bulundu ve ne tür çözümler üretebileceğini tartıştı. Kuruluşa zaman bazında katılımlar artınca bir çatı altında yani TAPA adında toplanmaya başlanıldı. TAPA’nın ilk hedefi belirlenen kriterler kapsamında alınacak güvenlik önlemlerini sektörü kapsayacak türde genişletmek ve zaman bazında bu kılavuz dokümanın tetkik edilebilecek bir standarda dönüştürmek ve belgelendirmek oldu. TAPA şu zaman itibariyle yaklaşık 100 üyenin temsil ettiği 46 firmadan oluşmaktadır. TAPA ya örnek olarak 3COM, Advanced Micro Devices, Sun Systems Amgen Security, Dell Computers, Cisco Systems IBM Intel, Angram Micro, Motorola, , Hewlett Packard, Nike , Nortel Networks , Philips, Acer, Lexmark, Sony,. Vb gibi kuruluşlar söylenilebilir .
TAPA NEDEN KURULDU ?
23 Eylül 1998 ‘ de ise TAPA Amerika’da kurulan bu organizasyonu Avrupa’da şubelerine de tanıtma sonucuna vardı . ve Amsterdam’da bir toplantı düzenledi.
Bu toplantı sonucunda ise bu bilgilerden faydalanan Avrupalı şubeler, 9 Aralık 1998 yılında Londra’da Avrupa Güvenlik Toplantısını organize ettiler ve TAPA Avrupa’da HTFSG olarak kuruldu. Fakat peş peşe yapılan toplantılar sonucunda 12 Nisan 1999 yılında kendilerine TAPA-EMEA olarak adlandırmayı seçtiler . böylece adını sürekli duyduğumuz veya duyacağımız TAPA-EMEA organizasyonu kurulmuş oldu .
TAPA-EMEA üyelerine baktığımızda ise AMD, Fujitsu, Cisco system, 3Com, Dell, Samsung , Ericson, Gateway, HP, IBM Apple Computer, Motorola, Nokia, , Intel Corp. Philips , Seagate ,Oracle, ve Sun firmalarını görmekteyiz.