UFI Kodu PCN Dosyası

UFI kodu PCN dosyası, kimyasal danışmanlık alanında sıklıkla hizmet sunduğumuz hususlardan biri oluyor. PCN dosyası gönderimi, portal vasıtasıyla iletilen Zehir Merkezi Bildirimi manasına geliyor. ECHA tarafından sağlanan ve özellikle dijital ortamda sunulan verilerin nihai alıcıları olarak üye devlet sistemlerine odaklanan merkezi bir portaldır. UFI kodu ise belirli bir ürünü iletilen karışım bilgilerine bağlamak söz konusu olduğunda öne çıkıyor. Bu işlem, PCN dosyası gönderimi ile yapılıyor. Bu sebeple Benzersiz Formül Tanımlayıcı yani UFI kodu oluşturmak gerekiyor. Ve bunları ürünün etiketine eklemek ya da yapıştırmak bir zorunluluk oluyor.

UFI Kodu Ne Demek?

UFI kodu, esasen benzersiz formül tanımlayıcısı olan UFI’nin kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkıyor. Bu kod, tehlikeli karışım barındıran ürünlerin etiketinde yer alıyor. Kodun yanı sıra sağlamanız gereken farklı bilgiler de oluyor. Bunlar, toksikolojik bilgiler, ürün ambalaj kategorisi, ürün rengi, kimyasalın ticari adı, karışımın bileşenleri oluyor. Birçok tanımlama bilgisinin, zehir merkezlerine sunulması gerekiyor. Ayrıca piyasaya çıkan ürün ve UFİ bilgileri tutarlı olmalıdır.

UFI Gereklilikleri Nelerdir?

UFI kodu gereklilikleri aşağıdakileri içeriyor.

  • Tehlikeli karışım için ECHA üzerinden UFI elde etmek.
  • PCN dosyası oluşturmak için ECHA merkezi portalını kullanmak.
  • Endüstriyel kategorisinde yer almayan ürünler için etikette UFI kodunun mevcut olduğundan emin olmak.
  • UFI kodunun endüstriyel kullanım ürünlerinde SDS’de mevcut olduğundan emin olmak.
  • Farklı kriterler karşılanıyor ise zehir merkezi bildirimini güncellemek.

Ayrıca, PCN sunma zorunluluğu AB tedarik zincirindeki rolünüzle ve portföyünüzdeki ürünler ile yakından ilgilidir. İlk adım ise bir görev sahibi olup olmadığınızı belirlemek oluyor. Rolünüz üründen ürüne göre değişiklik göstereceği için bunun duruma göre belirlenmesi önemli kabul ediliyor. UFI kodu PCN dosyası ile ilgili bütün gereksinimleriniz için Kavi Danışmanlık firmamızdan destek alabilirsiniz.

Ufi Kodu Ne Zaman Değiştirilmeli?

Bilmelisiniz ki, bileşimin içeriği değiştiği zaman yeni bir UFI koduna gereksinim duyuluyor. Ya da üründe farklı değişiklikler yapıldığında veya ürüne ticari bir ad atandığından da muhakkak UFI kodunun yenilenmesi gerekiyor. Ürünlere gönüllü şekilde Ufi eklenebiliyor. Örneğin, sınıflandırılmış bir ürüne bu kodu ekleyebiliyorsunuz.

Ufi kodu, ürün etiketinde açık bir şekilde görülüyor. Okunaklı olması önemli oluyor. Ufi kodu etiket boyutu ve etiket yeri dikkate alındığı zaman, ambalajın üstünde kolay şekilde görünür olması gerekiyor. Dolayısıyla zehir merkezinin UFI koduna pratik şekilde erişim sağlaması için UFI kodunun en görünür şekilde olması sağlanmalı.

Bu kod 1 Ocak 2021 tarihine kadar tüketici ya da profesyonel kullanmış için sunulmalıdır. Aynı zamanda 1 Ocak 2024 tarihine dek endüstriyel kullanım için sağlanmalıdır.

UFI Kodu PCN Dosyası Nedir? Nasıl Elde Ediliyor?

PCN, Zehir Merkezi Bildirimi anlamına geliyor. Dosyası, AB’deki zehirlenme olaylarında zehir merkezlerine iletilen fiziksel ya da sağlık tehlikeleri için sınıflandırılan tehlikeli karışımlar ile alakalı bilgileri yapılandırmayı hedefliyor. Öte yandan PCN dosyasının XML tabanlı olduğunu da söyleyelim. Ayrıca CLP Tüzüğü Ek VIII’de açıklanan uyumlaştırılmış gereklilikler tarafından tanımlanıyor.

ECHA tarafından sunulan araçlar kapsamında elde ediliyor. Firmaların, PCN formatına dayalı olarak kendi araçlarını hazırlamaları söz konusu oluyor. PCN dosyası, hangi araçlar kullanıldığı fark etmeksizin bu formata uygun olmak durumundadır.

PCN formatı, ECHA tarafından OECD iş birliği dahilinde geliştirilen ve kimyasal verilerin uyumlaştırılması durumunu destekleyen bir araç olarak lanse edilen IUCLID ile uyumlu oluyor. UFI kodu PCN dosyası ile alakalı izlenmesi gereken adımlar şunları içeriyor:

  • Yükümlülükleri öğrenin.
  • Standart bilgi ihtiyaçlarını öğrenin.
  • Portföy kapsamını belirleyin.
  • UFI kodlarını oluşturun.
  • Verileri uyarlayın.
  • Gönderiyi hazırlayın.
  • Bilgileri güncel tutun.

PCN dosyası formatının senelik güncellemeleri, IUCLID yayın planı dahilinde her sene ekim ayında gerçekleşiyor. İlgili format, çeşitli XML şeması tanım dosyası olarak sunuluyor. Aynı zamanda bütün ilgi alanları ve bunları ara bağlantılarını açıklayan bir veri modeli de bulunuyor.

UFI Kodu Nedir? Nasıl Oluşturuluyor?

UFI kodu PCN dosyası söz konusu olduğunda UFI kodu hakkında bilgili olmak önem arz ediyor. UFI kodu, tehlikeli karışım barındıran ürünlerin etiketlerinde yer alması gereken bir kod olarak karşımıza çıkıyor. Şirketlerin UFI koduna ek olarak; bileşenin kimliği, toksikolojik bilgiler, ürün kategorisi, ambalajı, rengi, ticari ismi gibi ayrıntıları da önemli. Bunlar zehir merkezlerinin kullanımı için karışım ve diğer ürünler hakkında farklı bilgileri sağlıyor. UFI kodu, piyasaya sürülen ürün ve verilen bilgiler arasında açık bir bağlantı kurulmasını hedefliyor. Ayrıca UFI kodu vasıtası ile aynı UFI ile etiketlenen ve bildirimi yapılan bütün ürünlerin aynı karışım maddelerini paylaşıp paylaşmadığı tespit ediliyor.

UFI kodu PCN dosyası ile sağlanan bilgiler, acil arama halinde ilk olarak zehir merkezleri tarafından kullanılıyor. Örneğin, bir olaya dahil olan ürünü tam olarak tanımlamak adına ticari ada ek olarak UFI kodu, bir ürünün etiketinden direkt olarak bir zehir merkezi operatörüne bildiriliyor.

Diğer yandan UFI kısaltması büyük harfler ile yazılmalıdır. Sonrasında iki nokta üst üste ve on altı karakterlik alfasayısal kod içermelidir. İlgili kod, her biri bir tireyle ayrılmış dört bloğa bölünmüş oluyor.

UFI Kodu PCN Dosyası Danışmanlık Hizmeti

Kavi Danışmanlık olarak UFI kodu PCN dosyası alanında sizleri en iyi hizmeti veriyoruz. Alanında uzman ve deneyimli kadromuzla UFI ve PCN alanındaki gereksinimlerinizi etkin şekilde karşılıyoruz.  PCN dosyasının hazırlanması ve UFI kodunun oluşturulması süreçleri, firmalar için çeşitli belirsizlikler içerebiliyor.

Firmalar bu hususta doğru adımlar atmalıdır. Yükümlülüklerini yerine getirmek amacı ile muhakkak danışmanlık hizmeti almalılar. Aksi durumda yanlışlık ya da eksiklik olması halinde süreç bundan olumsuz etkileniyor. Kavi Danışmanlık firmamız, PCN dosya hazırlama ve gönderimi, diğer yandan UFI kodu oluşturulması ve bütün bilgilerin güncel kalması gibi pek çok farklı hususta destek sunuyor. Firmalar böylece yasal yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getiriyorlar.

Kavi Danışmanlık firmamız ile UFI-PCN zehir bildirimi süreçlerinizi optimize ediyoruz. Bu bağlamda şunları sunuyoruz:

  • Düzenlemenizin firmanız üzerindeki etkisini analiz ediyoruz.
  • Değişen ve karmaşık PCN yükümlülüklerine uygunluğun sağlanmasını mümkün kılıyoruz. Bu nedenle UFI-PCN bildirimlerini yapıyoruz.
  • Kapsamlı bir biçimde sınıflandırma, bileşenler, etiketleme, toksikoloji, ürün analizi ve en uygun çözümün sunulması gibi birçok konuda destek sağlıyoruz.
  • UFI ve diğer önemli veri noktalarını manuel şekilde girme gereksinimini ortadan kaldırıyoruz.
  • Ürünlerin tehlikelerini bildirmek adına gereken süreci optimize ediyoruz.
  • Acil durum yanıtının geliştirilmesine destek sağlıyoruz.

Zehir Merkezi Bildirimi Mevzuat İçeriği

UFI kodu PCN dosyası ile ilgili mevzuat içeriğinin bilinmesi gerekiyor. Bu bağlamda CLP yönetmeliğine göre ithalatçılar ve alt kullanıcıların yapması gerekenler aşağıdakileri içeriyor.

  • Zararlı karışımların etiketince yer alacak SDS’ye basılacak benzersiz bir UFI oluşturulması gerekiyor.
  • PCN formatındaki zararlı bileşen dosyalarının her üye devlet tarafından atanan kuruma sunulması gerekiyor.
  • Fiziksel tehlikeler ve insan sağlığı için sınıflandırılmış piyasada yer alan bütün karışımların bildirimi yapılıyor.
  • UFI’nin ürün etiketine ya da SDS’ye eklenmesi gerçekleştiriliyor.
  • PCN portalı aracılığı ile ECHA’ya dijital olarak ya da direkt olarak üye devletlerin atanmış organlarına mühim miktarda ürün gönderiliyor.
× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?