Kimyasal Güvenlik Raporu
Kimyasal güvenlik raporu, CSR kısaltması ile bilinmektedir. Açıklaması Chemical Safety Report şeklindedir. Öte yandan REACH kayıt sürecinin bir parçası konumundadır. REACH KKDİK yönetmeliğine göre kimyasal madde üreticilerinin bir kimyasal güvenlik değerlendirmesi yapmaları lazımdır. Bu bağlamda CSR devreye girmektedir. Çünkü CSR bu değerlendirmeyi belgelemektedir. Diğer taraftan maruziyet senaryoları vasıtası ile kişilere bilgi vermektedir. Bu sebeple, CSR söz konusu olduğunda maruz kalma senaryosu öne çıkmaktadır.
Kimyasal güvenlik raporu, kişilerin kimyasalların içeriği, kullanımı ve olası zararlar ile alakalı bilgi alabildiği en mühim dokümanlardan biridir. Bunun yanı sıra insan ve çevre sağlığı için önemli detaylar içermektedir. Kimyasalların pek çok başlık altında değerlendirilmesi, üreticilerin ve diğer tarafların yetkilendirilmesi, kısıtlama şartları gibi hususları da içermektedir. Dolayısıyla KKDİK / REACH yönetmeliğine uyumluluk açısından bir temel meydana gelmektedir.
KKDİK yönetmeliğinin zorlu hale dönüştürdüğü kimyasal güvenlik değerlendirme işlemleri, herhangi bir kimyasalın üretimi ve kullanımı esnasında olması muhtemel maruziyetlerden kaynaklanan olası risklerin kontrol altına alındığını kanıtlamak amacı ile yapılmaktadır. Bu riskler, tanımlı çalışma şartlarında risk yönetim tedbirleri alınarak kontrol edilmektedir.
KKDİK’te tanımlı bir kimyasal bileşenin kullanım şartları, kimyasal güvenlik raporunun mühim bir bileşeni olan maruziyet senaryosunu meydana getirmektedir. Kimyasal güvenlik raporunun hedefine erişebilmesi amacıyla bazı özellikleri taşıması gerekmektedir. Bunlar ise aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır.
- Temel bilgiler, temel kimyasal bileşen veri kümelerine bakmaya gerek bulunmadan kolay bir şekilde tanımlanmış olmalıdır.
- Tehlike ve maruziyet değerlendirmelerinde uygulanan koşullar, yapılan varsayımlar ve çıkarılan sonuçlar kesinlikle şeffaf ve iyi belgelenmiş halde olmalıdır.
- Kimyasal güvenlik değerlendirmesi ile alakalı bütün verileri kapsamalıdır.
- Bağımsız bir belge olarak bütün kısımları ile kolay bir biçimde anlaşılır olmalıdır.
Kimyasal Güvenlik Raporu CSR Ne Demek?
CSR şeklinde bilinen kimyasal güvenlik raporu, çevreye ve insanlara yönelik çeşitli risklerin özet bir değerlendirmesini barındırmaktadır. CSR değerlendirmesi için bazı adımların uygulanması gerekmektedir. Bunlar aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.
- Sınıflandırma dahil malzeme niteliklerinin belirlenmesi gerekmektedir.
- Risk değerlendirmesi ve limitlerin elde edilmesi amacıyla kullanılacak olan bilgilerin seçimi.
- Bileşenin bütün yaşam döngüsü süresince ya da bütün tedarik zinciri boyunca kullanımlarının tanımlanması.
- Bileşenin tüketici tarafından, ticarette ve sanayide kullanım koşullarının tespit edilmesi.
- Maruz kalma senaryolarının derlenmesi gerekmektedir.
Bir alt kullanıcı, tedarik edilen bir bileşeni sadece belli koşullarda kullanabilmektedir. Yalnızca ESDS maruz kalma senaryosunda tedarikçi tarafından sunulan maruz kalma senaryosunda kullanımının güvenli kabul edilmesi halinde kullanabilmektedir. Maruz kalma senaryosunun kullanımının, tedarikçi güvenlik veri sayfasında eksik olması ya da kullanımın güvenli olmadığı gerekçesi ile reddedilmesi halinde alt kullanıcı, kendi güvenlik değerlendirmesini ve risk değerlendirmesini yerine getirebilir. Bunu ise kendi maruz kalma senaryosunda tanımlamaktadır.
Kimyasal Güvenlik Raporu Hizmeti Nedir?
Kimyasal güvenlik raporu, REACH kayıt süresinin mühim bir parçası olmaktadır. Gerçekleştirilen kimyasal güvenlik değerlendirmesini belgeler. Kayıt sahibinin maruz kalma senaryoları vasıtası ile bütün kimyasal kullanıcılarına bilgi ilettiği temel bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda madde değerlendirmesi, kısıtlama ve izin gibi diğer REACH aşamaları için de önemlidir.
Kimyasal güvenlik değerlendirmesi, herhangi bir maddeye kullanım ve üretim esnasında maruz kalmaktan kaynaklanan risklerin, belirli çalışma şartları ve risk yönetimi tedbirleri uygulandığında kontrol edildiğini göstermek maksadı ile gerçekleştirilmektedir. Bir bileşenin bu kullanım şartları, kimyasal güvenlik raporunun mühim bir bileşeni olan maruz kalma senaryosunu meydana getirmektedir.
Bunlara ek olarak; senelik hacmin on tonu aşması halinde, CSA içeren kimyasal güvenlik raporu hazırlanmaktadır. Ayrıca CSR, özel yazılımda oluşturulan başvuru dosyalarının bir parçası olmaktadır. Ekibimiz, tehlike değerlendirmesi, maruz kalma değerlendirmesi, risk karakterizasyonu gibi işlemleri gerçekleştirecektir. Kimyasal güvenlik raporu şunları kapsamaktadır:
- Risk karakterizasyonu.
- Maruz kalma değerlendirmesi.
- PBT ve VPVB değerlendirmesi.
- Çevresel tehlike değerlendirmesi.
- Fizikokimyasal niteliklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri değerlendirmesi.
- İnsan sağlığı tehlike değerlendirmesi.
- Çevresel özellikler.
- Sınıflandırma ve etiketleme.
- Üretim ve kullanımlar.
- Maddenin kimliği, fiziksel ve kimyasal nitelikleri.
- Risk yönetimi tedbirlerinin özeti.
CSR Kimyasal Güvenlik Raporu ile İlgili Diğer Detaylar
Kimyasal güvenlik raporu, bağımsız bir belge şeklinde bütün bölümleri ile pratik şekilde anlaşılır olmaktadır. Kimyasal güvenlik değerlendirmesi ile alakalı bütün önemli verileri içermelidir. Maruz kalma ve tehlike değerlendirmelerinde uygulanan durumlar, yapılan varsayımlar ve elde edilen sonuçlar kesinlikle şeffaf olmalıdır.
Kimyasal güvenlik raporu hazırlama ve danışmanlık hizmeti sunan Kavi Danışmanlık, KKDİK uyum süreci dahilinde kimyasal üretim sektöründe faaliyet gösteren şirketlere CSR hazırlama hizmeti sağlamaktadır. Kimyasal güvenlik raporu formatı ve içeriği, KKDİK / REACH yönetmeliğine uygunluk açısından kritik öneme sahip olmaktadır. Bu yüzden de şirketlerin bu raporu uzmanların eşliğinde hazırlaması ve onaylatması mühim bir detaydır.
Kavi Danışmanlık olarak; kimyasal güvenlik raporu hazırlama sürecinde şirketlere yol göstermekteyiz. Ayrıca KKDİK uyum aşamasının başından sonuna dek desteklerimizi sürdürmekteyiz. Daha detaylı bilgi için Kavi Danışmanlık firmamız ile iletişim kurabilirsiniz. Kimyasal güvenlik raporu ile alakalı danışmanlık hizmetlerimizi detayları ile öğrenebilirsiniz.
Maruz Kalma Senaryosu Nedir?
Maruz kalma senaryosu, bir bileşenin kullanımını ve üretimini ele almaktadır. Bununla birlikte bireylerin bu maddeye maruz kalmasını ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerini kontrol altına almak için belirlenmiş olan tedbirlerdir. Kimyasal güvenlik raporuna konu olan maruz kalma senaryosu, herhangi bir bileşene bütün yaşam döngüsü boyunca maruz kalan taraflar için gereken uygulama şartlarını ve risk yönetim tedbirlerini barındırmaktadır. Dolayısıyla maruz kalma senaryosu, CSR için önemli olmaktadır. Çeşitli aşamaları içermektedir.
İlgili yaşam döngüsüne bileşenin atık hale gelmesi ve bir eşya olarak kullanıldığı zaman ömrünü tamamlamış olduğu aşamalar da dahil olmaktadır. Doğaya ve insana yönelik risklerin kontrol edildiği belli olana kadar operasyonel şartların ve risk yönetim tedbirlerinin iyileştirilmesi yolu ile elde edilmektedir.
Öte yandan maruz kalma senaryosu, ulaşılır olmaktadır. Ayrıca yeterli risk yönetimi tedbirlerini desteklemek adına kullanım şartlarını doğru bir biçimde tanımlamak için standart bir biçimde belgelenmelidir. Maruz kalma senaryoları, genişletilmiş güvenlik veri sayfaları vasıtası ile alt kullanıcılara iletilmektedir. Sınıflandırma koşullarını karşılayan, senede on ton ve üzerinde kayıtlı bileşenler olmak sureti ile herhangi bir bileşenin tanımlanan her kullanımı, o kullanıma dair bütün alakalı maruziyet ve salım yollarını belgeleyecek bir maruz kalma senaryosu içermelidir.
REACH Kapsamında Kimyasal Güvenlik Değerlendirmeleri
Tehlikeli maddelerin senelik on metrik ton ya da daha çok miktarda üretilmesi halinde durum değişir. Böyle bir gelişmede REACH sadece teknik verilerin sunulmasını gerektirmez. Öte yandan CSA sunulmasını da gerektirmektedir.
Bu değerlendirmede Kavi Danışmanlık uzmanları, bileşenin çevre ve insanlar üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Bu değerlendirme eğer ki bileşenin tehlikeli şeklinde sınıflandırıldığını gösteriyor ise bileşenin kullanım alanları da değerlendirilmektedir. İlgili kimyasal güvenlik değerlendirmesine dayanarak, bileşenin güvenli kullanımını teşvik etmek amacıyla bazı uygulamalar yapılmaktadır. Gereken risk yönetimi tedbirlerini de içeren bir kimyasal güvenlik raporu hazırlanmaktadır.
Kavi Danışmanlık, müşterileri ile yakın iş birliği içinde süreci yürütmektedir. Bütün alt kullanıcıların kullanımlarını mümkün olduğunca kapsamak için gereken güvenlik değerlendirmelerini gerçekleştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda müşterilerimiz için harika bir süreç sunmaktayız.
REACH kayıt aşamasında Kavi Danışmanlık, gerekliliklere uygun biçimde bütün güvenlik veri sayfalarını geliştirmeye devam etmektedir. Aynı zamanda bütün müşterilerimiz, alakalı değişikliklerden otomatik şekilde haberdar edilmektedir. Süreç boyunca tüm detayları müşterilerimizle paylaşmaktayız. Kimyasal güvenlik raporu ve kimyasal güvenlik değerlendirme alanında uzunca bir geçmişe sahibiz. Bu nedenle firmamız, bu alanda ve çok daha fazlasında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaktadır. Kavi Danışmanlık ile süreç, son derece pratik bir şekilde tamamlanmaktadır.
- Kimyasal Güvenlik Raporu
- KKDIK Kimyasalların Kaydı
- Kozmetik Sorumlu Teknik Eleman Hizmeti
- Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme
- Kozmetik ÜTS Bildirimi
- Maruz Kalma Senaryosu
- ATEX Belgesi
- TSCA Belgesi
- MSDS Belgesi
- ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı
- UK Reach Kaydı
- EU Reach Kaydı
- UFI Kodu PCN Dosyası
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın
İletişime Geçin
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlere whatsapp hattından ulaşabilir ve sorularınızı yöneltebilirsiniz.