Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme

Kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme, kimyasal danışmanlığı alanında sunduğumuz bir hizmeti türü oluyor. Kozmetik malzemelerde güvenlik değerlendirilmesinin gerçekleştirilmiş olması, güvenli bulunmayan kozmetik malzemelerin ani etkilerini önlemektedir. Ayrıca güvenli olmayan bileşenler, telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilmektedir.

Kozmetik malzemeler hem tüketiciler açısından hem de üreticiler bakımından güvenli olmalıdır. Çünkü insan yaşamında sıklıkla kullanılan ürünler arasında yer almaktadırlar. Piyasaya arz edilmeden evvel tüm kozmetik malzemelerin, ürün güvenlik değerlendiricisi tarafından kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Kavi Danışmanlık olarak; kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme alanında kaliteli ve güvenli bir hizmet sağlıyoruz. Kimyasal danışmanlık alanında her türlü konuda sizlere destek oluyoruz. Konuyla alakalı detayları açıklıyoruz.

Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme Nedir?

Kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme, Kozmetik Yönetmeliği uyarınca piyasaya sürülecek olan kozmetik malzemelerle alakalı yapılması gereken bir işlem olmaktadır. Bu süreçte sizlere en iyi hizmeti sağlıyoruz. Alanında uzman ve deneyimli kadromuz ile kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme hizmeti sunuyoruz.

Kozmetik ürünler, normal koşullar ya da üretici tarafından belirlenen şartlar altında, insan sağlığı için risk oluşturabilecek herhangi bir güvenlik riski içermemelidir. Son kullanıcılar, bir kozmetik malzemeyi, sunumu, etiketi, kullanım kılavuzu gibi bilgilerden yola çıkarak kullandığı zaman, herhangi bir güvenlik tehdidi ile karşılaşmamalıdırlar. Bu bağlamda öne çıkan husus ise kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme hizmetimiz oluyor.

Kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme ile alakalı ürünün kimyasal ve fiziksel nitelikleri, barındırdığı bileşenler, olası zararlı etkileri, mikrobiyolojik kalitesi gibi konulardan kaynaklı güvenlilik tehlikeleri değerlendirilmiş ve kişiler bilgilendirilmiş olmaktadır.

Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirmesi

Belirtmemiz gerekir ki, Kozmetik Yönetmeliği 2005 senesinin 23 Mayıs tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuştur. Diğer yandan ilgili yönetmeliğin altıncı maddesi, kozmetik malzemelerin insan sağlığı bakımından güvenlilik gereklerini sağlaması koşulunu koymaktadır.

Ayrıca bu yönetmeliğin on ikinci maddesi de yine bu çerçevede ürün için yapılması gereken güvenlilik değerlendirmesini açıklıyor. Ardından İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kozmetik malzemelerde güvenlilik değerlendirmesine dair bir kılavuz yayınlaşmıştır. Bu değerlendirme işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin kozmetik üretici firma ve kişilere yol göstermiştir.

Kozmetik ürün geliştiren şirketler, bu yönetmeliğe uyum sağlama aşamasında kozmetik malzeme güvenlilik değerlendirme işlemlerini yaparak yasal sorumluluğu da karşılamış olurlar. Bu süreçte ise Kavi Danışmanlık firmamız, sizlere en doğru ve güvenli şekilde yardımcı oluyor.

Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Kozmetik Yönetmeliği, kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri açıklamıştır. Bu aşamada ürün maddelerinin toksikolojik özelliklerinin, maruz kalma seviyelerinin ve kimyasal yapısının dikkate alınması lazımdır. Bu tür bir değerlendirmenin sonucunda ise bir kozmetik ürün güvenlilik raporu elde edilmektedir. Raporda olması gereken bazı bileşenler bulunuyor. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün.

  • Kullanım talimatları
  • Ürün etiketinde yer alan uyarılar
  • Ürün güvenlilik değerlendirmesi sonuçları
  • Kozmetik ürün bilgisi
  • Formülde yer alan bileşenlerin toksikolojik profili
  • Bitmiş ürüne ve ürün içerisindeki bileşenlere maruziyet bilgileri
  • Normal ve makul olarak öngörülebilir kullanım
  • Safsızlıklar, kalıntılar, ambalaj malzemeleriyle alakalı bilgiler
  • Mikrobiyolojik kalite
  • Hem nihai ürünün hem de bileşenlerin kimyasal ve fiziksel nitelikleri
  • Kozmetik malzemenin kalitatif ve kantitatif bileşimi

Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme Hizmeti

Bilindiği üzere güvenlik değerlendirmesi, hem idari hem de teknik açıdan firmalara çeşitli sorumluluklar yüklüyor. Şirketler, değerlendirme raporu oluşturmalıdır. Ayrıca kozmetik ürüne bağlı çeşitli analiz ve testler yaptırmalılar. Sonuçları ise yönetmeliğe uygun biçimde dokümante etmeliler. Bununla beraber gene yönetmeliğin belirlemiş olduğu kurallar neticesinde sonlandırılması gerekiyor.

Bütün bu sürecin en doğru ve en hızlı şekilde tamamlanması önem kazanıyor. Bu nedenle firmamızda sizler için kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme hizmeti sunuyoruz. Kavi Danışmanlık olarak; kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmesi sürecinde müşterilerimize destek sunuyoruz. Tüm sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı oluyoruz.

KISIM A – Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirme Bilgileri

Şimdi de kozmetik ürün güvenlilik değerlendirme hususuyla diğer önemli bilgiler hakkında aşağıdakilerden söz edebiliriz.

Kozmetik Ürünün Kantitatif ve Kalitatif Bileşimi

Kozmetik malzemenin kimyasal kimliği ve bunların işlevleri de dahil olmak üzere malzemenin kalitatif ve kantitatif bileşimini içermelidir. Diğer yandan aromatik ve parfüm bileşimleri için ilgili maddenin adı ve kod numarası, tedarikçinin bilgileri yer almalıdır.

Kozmetik Ürünün Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri ve Stabilitesi

Karışım ve maddelerin, aynı zamanda kozmetik ürünün kimyasal ve fiziksel özellikleri belirtilmelidir. Ayrıca makul öngörülebilir depolama şartları altında kozmetik maddenin stabilitesi de bilgilerde bulunmalıdır.

Mikrobiyolojik Kalite

Karışım ve maddenin ve kozmetik bileşenin mikrobiyolojik spesifikasyonlarına yer verilmesi gerekmektedir. Riskli bağışıklık yanıtı gösteren kişilerde, yaşlılarda, üç yaş altı çocuklarda, hasarlı ciltte, mukoza zarlarında ve göz çevresinde kullanılan kozmetik malzemelere özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda challenge test sonuçları önem arz etmektedir.

Ambalaj Materyal, Kalıntılar ve Safsızlıklar Hakkında Bilgi

Bu hususta madde ve karışımların saflığı ile ilgili bilgiler önemlidir. Yasaklı bileşenlerin eser miktarda varlığı durumunda, bu bileşenlerin teknik olarak kaçınılmaz olduğuna dair kanıtlar gerekmektedir. Özellikle de stabilite ve saflık olmak üzere ambalaj bileşeninin özellikleri açıklanmalıdır.

Normal ve Makul Olarak Öngörülebilir Kullanım

Kozmetik malzeme güvenlilik değerlendirme ile alakalı bir diğer önemli hususun bu olduğu söylemeliyiz. Ancak bileşenin makul ve normal öngörülebilir kullanımından bahsedilmelidir. Özellikle de ürün etiketinde bulunan uyarılar ve diğer açıklamalar dahilinde, değerlendirme yapılmalıdır.

Kozmetik Ürün Maruziyet

Ayrıca kozmetik malzemeye dair maruziyet bilgileri:

  • Hedeflenen popülasyonlar
  • Normal ve makul öngörülebilir maruziyet yolu
  • Kullanım süresi ve sıklığı
  • Uygulanan ürün miktarı
  • Uygulama yüzey alanı/alanları
  • Uygulama yeri/yerleri

Formülde Bulunan Maddelere Maruziyet

Yönetmelik dikkate alınarak alakalı toksikolojik sınırlar için kozmetik malzemede yer alan bileşenlere maruziyet durumlarına dair bilgiler yer almalıdır.

Formülde Bulunan Maddelerin Toksikolojik Profili

İlgili tüm toksikolojik sınırlar dahilinde kozmetik malzemede yer alan bileşenin profili de raporda olmalıdır. Lokal toksisite değerlendirmesine, foto indüklenmiş toksisiteye ve cilt hassasiyetine özellikle de dikkat edilmesi gerekiyor. İstenmeyen etkinin ortaya çıktığı bileşenin en yüksek uygulama düzeyine dayanarak hesap edilen güvenlik sınırı göz ardı edilmemelidir. Ayrıca emilimin bütün mühim toksikolojik profilleri değerlendirilmelidir.

İstenmeyen Etkiler ve Ciddi İstenmeye Etkiler

Kozmetik malzemeler ile alakalı istenmeyen etkiler ile ciddi istenmeyen etkiler hakkında bütün veriler bulunmalıdır. Ayrıca istatiksel veriler de buna dahil olmaktadır.

Kozmetik Ürün Bilgisi

Mesela gönüllü bireyler ile yapılan çalışmalar veya diğer alakalı alanlarda risk değerlendirmelerinden elde edilen teyitli ve doğrulanan bulgular gibi çeşitli diğer bilgiler de bu alanda olmalıdır.

KISIM B –  Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirmesi

  • Değerlendirme sonucu: Kozmetik bileşenin güvenliği ile alakalı beyan ve değerlendirmeleri içermektedir.
  • Etikette bulunan uyarılar ve kullanma talimatları: Çeşitli uyarıları ve kullanma talimatlarını etiket üzerinde belirtme gerekliliğine dair beyan.
  • Gerekçelendirme: Kısım B 1’de bulunan değerlendirme sonucuyla Kısım B 2’de bulunan beyanların temelini meydana getiren bilimsel gerekçelendirmenin açıklamasıdır.
  • Güvenlik değerlendirme sorumlusu ile alakalı bilgiler ve Kısım B’nin onayı.

Kavi Danışmanlık olarak; kozmetik güvenlilik değerlendirme alanında en iyi hizmeti sunuyoruz. Her şeyden önce müşteri memnuniyetine odaklanıyoruz. Bunlara ek olarak; kimyasal danışmanlıkla ilgili her alanda bilgi sahibiyiz. Bu nedenle müşterilerimizin bu alandaki gereksinimlerinin optimal anlamda karşılanmasını sağlıyoruz. Sonuç olarak; pürüzsüz bir süreci mümkün hale getiriyoruz. Siz de ihtiyacınız olan hizmet için firmamızla iletişim kurabilirsiniz.

 
 
× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?