ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı

ÖBK bildirimi, bazı zararlı kimyasalların ihracatı ile ilgilenenler açısından önem arz etmektedir. Yönetmelik, 2023’ün 28 Ocak tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı Hakkında Yönetmeliğin Amacı Nedir?

ÖBK bildirimi yönetmeliğinin amacı ile ilgili şunları söylemek mümkündür:

  • Bazı Zararlı Kimyasalların Global Ticaretinde Ön Bildirimli Kabul Usulüne Dair Rotterdam Sözleşmesi uygulanmaktadır.
  • Zararlı kimyasal bileşenlerin global dolaşımı esnasında insan sağlığının ve çevrenin potansiyel zararlardan korunması maksadı ile ortak sorumluluk ve iş birliğine dayalı çabaların teşvik edilmesi gerekmektedir.
  • Öte yandan Zararlı kimyasal bileşenlerin çevreyle uyumlu bir biçimde kullanılması lazımdır.
  • Zararlı kimyasal bileşenlerin nitelikleri ile alakalı bilgi paylaşımının kolaylaştırılması gerekmektedir.
  • Zararlı kimyasallarla alakalı alınan ulusal önlem kararları ile nihai düzenleyici faaliyetlerin uygun görülen biçimde ülkelere dağıtılmasına dair usul ve esasları düzenlemektir.

ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı Neleri Kapsamaktadır?

ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı kapsamı dahilinde olanlar şunları içermektedir:

  • Genetiği değiştirilen organizmaları,
  • Uyuşturucu ilaçlar ve psikotrop maddeleri,
  • Hayvan yemlerini,
  • Gıdaları ve gıda katkı maddelerini,
  • Beşeri ya da veterinerlik kullanımına yönelik tıbbi ürünleri,
  • Kimyasal silahların imalatında kullanılan kimyasal maddeleri ve karışımları,
  • Atıkları,
  • Radyoaktif maddeleri ve karışımları,

İlgili yönetmelik, araştırma ya da analiz maksadı ile insan sağlığını ve çevreyi etkilemesi beklenmeyen düzeylerde ihraç edilen ve her bir ihracatçıdan her bir ithalat yapan ülkeye düzeyi her takvim senesi için on kilogramı aşmayan kimyasalları içermemektedir. Buna ek olarak, ihracatçılar söz konusu ihracat ile ilgili araştırma ya da analiz amacıyla ihraç edileceğini açıklayıp e-ÖBK Sistemi aracılığı ile ihracat bildiriminde bulunmaktadır.

Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı İle İlgili Tanımlar Nelerdir?

ÖBK Bildirimi Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ile alakalı bildirimler şunları kapsamaktadır:

Bitki koruma ürünü: Kullanıcıya farklı formlarda verilen, bitki ve bitkisel malzemeleri zararlı organizmalara karşı koruyan ya da bu organizmaların etkisini önleyen ürünlerdir. Ayrıca bitki besleme amaçlı olanlar haricinde bitki gelişimini etkileyen, koruyuculara dair özel bir düzenleme kapsamında olmayan ürünleri içermektedir. Ancak bitkisel malzemeleri koruyucu olarak kullanılan, istenmeyen bitki ya da bitki kısımlarını yok etmek, istenmeyen bitki gelişimini kontrol altında tutmak ya da engellemek maksadı ile kullanıcıya bir veya daha fazla aktif bileşen içeren bir formülasyon halinde sunulan aktif madde ve preparatları içermektedir.

Biyosidal ürün: Yalnızca fiziksel veyahut mekanik etkilerle değil, diğer başka yollarla herhangi bir zararlı organizmayı ele almaktadır. Zararsız hale getirme, yok etme uzaklaştırma veya zararlı organizmanın etkisini engelleme ile alakalı olmaktadır. Üzerinde kontrol edici bir etki oluşturma hedefi ile kullanılan ve kullanıcıya sunulduğu hali ile bir veya daha çok aktif bileşen içeren veya bunların bileşiminden meydana getirilen herhangi bir bileşen veya karışımı ya da madde veya karışımlardan yerinde üretilen herhangi bir bileşen veya karışımı ya da temel işlevi biyosidal olan işlenmiş eşyayı kapsamaktadır.

Ciddi oranda zararlı pestisit formülasyonu: Bitki koruma ürünü ya da biyosidal ürün şeklinde kullanmak üzere formüle olan karışımdır. Ayrıca kullanım koşulları altında tek ya da çoklu maruziyetten sonra kısa bir zaman içinde insan sağlığı ve çevre üzerinde gözlenebilir önemli etkilere sebep olan bir kimyasalı içermektedir.

Elektronik Ön Bildirimli Kabul Sistemi: Alakalı Yönetmelik dahilindeki kimyasalların bildiriminin yapılmasını, alakalı verilen muhafaza edilmesini içermektedir. Ayrıca bunların güncellenmesini, sürdürülebilirliğini ve gereken zamanda bu verilere hızlı bir biçimde erişimin sağlanmasını mümkün kılmak hedefi ile geliştirilen bir sistem olarak lanse edilir. Diğer yandan Bakanlık bilgi sistemi üzerinden kullanılmaktadır. Buna ek olarak internet ile sorgulama yapabilen ve bilgiyi işleyebilen özel bir sistem olmaktadır.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

Tehlikeli maddeler, insan sağlığına, yaşamına veya tesislerin tahrip olmasına neden olan, risk veya hasara yol açan özelliklere sahip herhangi bir malzemedir.
Birçok tehlikeli maddenin tadı veya kokusu yoktur. Bazıları, bulantı gibi fiziksel reaksiyonlara neden oldukları için tespit edilebilir. Bazıları ise, taşıyıcılar üzerindeki pankartlar, etiketler veya işaretler sayesinde tanımlanabilir.
Tehlikeli maddeler birçok işyerinde hayatın bir gerçeğidir ve yanlış kullanılırsa yaralanmalara, hastalıklara veya ölümlere neden olabilir.

Çoğu iş yeri bir veya daha fazla tehlikeli madde kullanmaktadır. Ek olarak bu maddeler ciddi hastalıklara, çalışanlarınızın olası ölümlerine yol açmaktadır. Ve çevre üzerinde ciddi etkilere neden olmaktadır. Ayrıca patlama veya yangınlara da sebep olabilir. Bu da iş yerinizin, ekipmanlarınızın veya malzemelerinizin kaybına neden olur, bu durum da şirketin mali durumunu da ciddi şekilde etkileyebilir.

Tehlikeli Madde Grupları

Tehlikeli maddeler, kısa veya uzun süreli kimi sağlık problemlerine yol açan veya çevreye zarar veren tehlikeli ürünlerdir. Bu maddeleri gruplara ayırmak gerekirse:

  • Aşındırıcı Tehlikeli Maddeler. Kimyasal etkisiyle temas halinde diğer maddeleri parçalayan maddelerdir. Örnek: Araba aküsü asitleri.
  • Tutuşan Tehlikeli Maddeler. Nispeten düşük sıcaklıklarda yanıcı özelliklerinden ötürü yangın tehlikesi arz etmektedir. Bu, patlama ve zehirli gazın bir bölgeye yayılmasının yanı sıra, yangın ve duman riskine neden olur. Örnek: Boya sökücüler, kimyasal benzen.
  • Reaktif Maddeler. Su ile karışıp, ısı veya basınca tepki verip öldürücü dumanları serbest bırakmaktadır. Örnek: Eski silahlar ve mühimmat, sodyum metal, stannik klorür.
  • Radyoaktif Maddeler. Tehlikeli yan etkilere yol açabilen hem yüksek hem de düşük radyoaktiviteye sahip malzemeler içerir. Bu malzemelerin çoğu nükleer santrallerde ve araştırma tesislerinde üretilmektedir.
  • Zehirli Tehlikeli Maddeler. Zehirli kimyasallardan oluşur. Bu tür malzemelere maruz kalan insanlar ve hayvanlar ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Örnek: Kurşun, arsenik, cıva.
  • Bulaşıcı Maddeler. Bu malzemeler aynı zamanda zehirli atıklardır ancak ayrı bir kategoridedir. İnsanlarda veya hayvanlarda hastalığa neden olan bir çeşit mikrop, bakteri veya virüs bulaşmış malzemelerden oluşmaktadır. Bu tür malzemeler genellikle hastanelerden gelir. Örnek: Derialtı iğneleri, insan ve hayvan atıkları.

Kimyasal Danışmanlık Hizmetleri

ÖBK de dahil olmak üzere çok çeşitli hizmetler vermekteyiz. Bunlar arasında çıkanlar şunları içermektedir.

Kimyasal Envanter Yönetimi. Bütün kimyasalların doğru bir biçimde envanterinin yapılması, etiketlenmesi ve güncel tutulması için yardım sağlamaktadır.

Kimyasal Uyumluluk. Ayrıca firmaların yerel, ulusal ve uluslararası çapta kimyasallarla alakalı düzenlemelere uyumunu sağlamak amacı ile danışmanlık hizmetleri sağlanmaktadır.

Risk Değerlendirmesi. Kimyasalların kullanımı, depo edilmesi ve taşınması esnasında ortaya çıkan risklerin değerlendirilmesi ve yönetilmesi için son derece destek olmaktadır.

Kimyasal Eğitimi ve Bilinçlendirme. Firmada çalışanlarının kimyasal güvenlik hususlarında bilgi ve becerilerini artırmalarına destek olmak için eğitim programları ve materyalleri sağlamaktadır.

Kimyasal Sızıntı Acil Durum Planlaması. Kimyasal kazalar ve dökülmeler ile alakalı acil durum planlarının geliştirilmesi için önemlidir. Anı zamanda uygulanması hususunda en iyi desteği sağlamaktadır.
Sürekli iyileştirme: Firmaların kimyasal yönetim uygulamalarını daimi olarak gözden geçirerek yapılmaktadır. Ve geliştirerek olası riskleri kolayca azaltmaya ve düzenlemelere uyumu sağlamaya destek olur.

Bu tarz danışmanlık hizmetleri, firmaların kimyasal kullanımını optimize etmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca maliyetleri düşürmek ve sürdürülebilir çeşitli işlemleri teşvik uygulamalarına katkıda bulunmaktadır. Diğer yandan da hem firmaların hem de çevrenin faydasına olmaktadır. İnsan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlarından yüksek oranda korumak mümkün hale gelmektedir.

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?